VI VÄRNAR OM MILJÖN

Det är viktigt för oss att brygga vår Kombucha på ett hållbart sätt. Här kan du läsa lite om vad vi gör och om vad vi jobbar på för att bli ännu bättre. Vår förhoppning är att du ska känna att du kan dricka Quna Kombucha med gott samvete!

 

Ekologiska ingredienser

Vi använder ekologiskt svenskt socker och ekologiskt te för bryggningen. I den mån det går är även smaksättningen ekologisk. Vi kommer att ansöka om certifiering så att vi snart kan visa detta enkelt direkt på flaskan.

Återvunnet glas

De flaskor vi använder är gjorda av miljövänlig glas och tillverkas delvis av återvunnet glaskross, dessutom är de återvinningsbara. Vår leverantör betalar avgifter till Svensk Glasåtervinning för att de ska återvinnas igen efter att de är använda. Flaskan ska alltså sorteras som klarglas och bli en ny flaska. 

Transporter

Kombucha ska helst förvaras kylt så att jäsningen avstannar, men för att få billigare och mer miljövänliga transporter så har vi valt att inte använda kylda transporter. Istället anpassar vi jäsningstiden på flaska så att kombuchan är lagom kolsyrad när den kommer fram till butik. 

Veganskt innehåll

Vi använder varken gelatin eller äggvita som klarningsmedel. Detta gör att vår kombucha är helt vegansk men det gör också att det kan finnas en liten bottensats i flaskan. Denna man kan undvika att hälla upp för att få en klar kombucha eller varsamt röra ut om man vill ha i sig mer av den levande kombuchakulturen.

FÖRBÄTTRINGSOMRÅDE: ENERGIANVÄNDNING

Det går åt en hel del energi till att koka upp allt vatten vi använder. För att minska detta så håller vi på att införa värmeväxlare. Det innebär att vi kan använda te vi redan kokat upp för att värma upp nytt vatten till nästa omgång te. Med denna metod har potential att mer än halvera vår energianvändning för tekokning och samtidigt kunna kyla vårt te utan att använda vare sig mer energi eller vatten - vilket är de vanliga metoderna för att kyla ner vätskan. 

HAR DU IDÉER OM HUR VI KAN FÖRBÄTTRA VÅRT MILJÖARBETE? HÖR AV DIG!